Saphe advarer mod fotovogne, helt lovligt!

Siden 2014 har bilister over hele landet haft en markant forøget risiko for at blive blitzet af færdselspolitiets fotovogne, de såkaldte ATK-biler. Politiet har fået mange flere køretøjer at gøre brug af, og efter at etaten også er kommet ind i den digitale tidsalder, skal væsentligt færre billeder fra fotofælderne kasseres, i forhold til dengang man benyttede sig af kameraer med “rullefilm”.

Markant stigning af bilister, der kører i politiets fotofælder.

På landsplan er der sket en gennemsnitlig stigning af antallet af blitzede bilister på 29,4 % fra 2015 til 2016. I Østjylland isoleret har stigningen været fra 14.351 fotograferede lovovertrædelser i 2015 til 49.418 i 2016. En udvikling som også Østjyllands politi kalder “overraskende stor”, men som blandt andet kan forklares med en femdobling af regionens antal af ATK-biler.

LÆS OGSÅ: Måren ødelægger biler hver dag. Sådan undgår du at få besøg.

Jeg tror at de fleste af os kender den ærgerlige fornemmelse det er at sidde i sine egne tanker bag rattet, for pludseligt blive rødblitzet lige i bærret, fordi  hastigheden har sneget sig over det tilladte. Man bliver vældig arrig på sig selv, og ønskede bare at man havde været mere opmærksom.  Der er jo unægtelig sjovere måder at bruge penge, end på fartbøder i tide og utide.

Saphe advarer bilister mod fotovogne og ulykker.

Her kommer derfor min anmeldelse og også anbefaling af en i sin enkelthed genial gadget. Jeg forudser at den kommer til at minimere sandsynligheden for at jeg i fremtiden vil bidrage særligt meget til statskassen, i form af fartbøder…

Saphe
Saphe enheden er på størrelse med en lille tændstiksæske, og placeres i forruden med dobbeltklæbende tape,

Saphe (udtales “sæjf”) er en boks på størrelse med en lille tændstiksæske, som når den er parret med din mobiltelefon, advarer med lys og lyd om fotovogne, ulykker, og havarerede biler. Betjeningen er såre simpel, og så er det oven i købet fuldstændigt lovligt at bruge systemet!

LÆS OGSÅ: Du kan selv rense bilens aircondition. Sådan gør du det bedst og billigst.

Koster kun kr. 490,00, og der er intet abonnement!

Jeg har kørt med Saphe i min forrude i en lille måned nu, og den har fungeret absolut upåklageligt. Saphe kan købes for lige under en 500-kroneseddel, og med bødetakster der starter ved 1.000 kr for selv de mindste hastighedsovertrædelser, er det ikke svært at forudse, at købet hurtigt kan være tjent hjem i besparelser. Du kan for eksempel købe Saphe for kr. 490,00 lige her.

Saphe virker ved at kommunikere med en app på din telefon via bluetooth. Appen indsamler oplysninger om fotovogne og uheld på vejen, dels fra brugerne af hjemmesiden fartkontrol.nu, og dels fra netværket af andre bilister, som kører med Saphe i bilen. Producenten angiver det samlede netværk til at være over 400.000 aktive brugere. Blandt firmaets kunder er flere virksomheder med store flåder af biler. Danmarks største taxaselskab DanTaxa har indkøbt 500 enheder, og også Jysk Pension og Den Danske Bank har indkøbt Saphe til deres biler.  Disse flådekunder er selvsagt med til at sikre rigelige og præcise indrapporteringer af især ATK-bilerne i trafikken.

LÆS OGSÅ: Servicerens og brændstofadditiver er mekanikerens flydende værktøjskasse. Sådan kan du selv bruge produkterne.

Et netværk af bilister sikrer hinanden mod politiets blitz!

Systemet anhænger nemlig i høj grad af, at bilisterne hjælper hinanden med at anmelde og bekræfte, når fotovogne og ulykker spottes i trafikken. Når man feks. får øje på en “nyparkeret” fotovogn, trykker man blot en enkelt gang på Saphe-boksens blå knap, og positionen sendes derved til appen, som derefter kan advare de bilister der kommer efter dig. Hvis du selv bliver advaret om en fotovogn, og konstaterer at den stadig holder hvor den blev opdaget, trykker du ligeledes på den blå knap. Derved bekræfter du placeringen, og systemet fortsætter med at advare om den. Forulykkede biler meldes og bekræftes med enhedens røde knap.

Der findes i forvejen flere apps til mobiltelefonen, som tilbyder det samme som Saphe, men den store helt fordel ved dette system er den ualmindeligt enkle betjening, som sikrer præcise anmeldelser og bekræftelser af fotofælder og ulykker.

På appen der hører til Saphe systemet kan du bestemme hvor tidligt du ønsker at blive advaret, fra 25 til 60 sekunder i forvejen. Du kan også vælge at fravælge alarmer om ulykker, og denne mulighed overvejer jeg selv, da jeg kan konstatere at funktionen i høj grad bliver brugt til at fortælle om standsede biler i motorvejens nødspor. Disse er som regel i forvejen godt afmærket med havariblink, og ikke som sådan til fare eller ulempe.

LÆS OGSÅ: Bugatti Chiron er den nye sherif i byen. Så fantastiske er dens specifikationer.

Tages i brug på få sekunder, og derefter passer Saphe sig selv.

Det er nærmest latterligt enkelt at bruge Saphe, og når først parringen med din telefon er overstået (det tager maks 5 sekunder, og skal kun gøres en enkelt gang), kører systemet efter “fit and forget” princippet. Den lille boks er uafhængig af strøm fra bilen, da den har sit eget batteri. Den skal aldrig hverken tændes eller slukkes, og aktiverer sig selv, når køreturen starter. Så snart at bilen ruller, giver Saphe et blink og et bip, for at fortælle at alt er ok. Saphe kan parres op med flere telefoner, ligesom at en telefon kan parres med flere enheder. Appen findes både til Apple og Android, men endnu ikke til Windows-telefoner.

Saphe har fartbegrænser
Hastighedsgrænserne for kørsel med trailer og campingvogn er 70 km/t på landeveje, og 80 km/t på motorveje.

Fartbegrænseren kan være en nyttig ekstrafunktion.

Udover alarmfunktionen har Saphe også mulighed for at fungere som en simpel “fartbegrænser”. Hvis man under kørslen holder enhedens røde knap nede i et sekund, vil den øjeblikkelige hastighed blive “husket”, og man vil derefter høre periodiske bip, hvis den indstillede hastighed overskrides med fem km/t. I starten havde jeg lidt svært ved at se et behov for denne funktion, men faktisk er den meget brugbar når der køres med trailer og campingvogn. Her er det en meget rar ting at vide, når hastigheden kommer over de 80 km/t. Man kan nemt komme til at glemme at man kører med anhænger, og sanktionerne for hastighedsovertrædelser er ikke til at spøge med. Kører du feks. 120 på motorvejen med en trailer eller campingvogn efter bilen, er straffen 4.000 kr i bøde, samt en betinget frakendelse af kørekortet.

LÆS OGSÅ: En McLaren listede sig gennem Viborg. Læs her om specialistfirmaet, der gjorde superbilen endnu mere unik.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *